Adaptacija kuce ili stana

0

Adaptacija kuce ili stana u Beogradu
Kao sto smo napomenuli u predhdnom clanku, kod adaptacije kuce ili stana je vrlo bitna pocetna analiza stanja nepokretnsti. Ukoliko se radi o kuci , pogotovu radi li se o kuci sagradjenoj na nagnutom terenu, nepohodno je izvrsiti detaljni pregled konstrutivnih elementa kuce. Ako ste kucu kupili I resili da krenete u renoviranje kuce, ovo je posebno bitan korak koji je u stvari trebao biti uradjen pre kupovine kuce.
Naime pre pocetka pregleda kuce, detaljno pregledajte blizu okolinu kuce. Ukoliko su primetna sleganja zemlje u nekim delovima oko kuce, obraite paznju na trotoare ako postoje. Da li na trotorima postoje vece pukotine, propadanja u odnosu na kucu , nepravilna ulegnuca I td.Sleganja terena mogu biti prouzrkovana tektonskim poremecajima, postojanjem manjih ili vecih klizista u blizini kuce ili jednostano dolazi do “ispiranja” zemlje ppojavom podzmnih voda koja frmiraju podzemne tokove I postepeno odnose zemlju pored temelja ili pored kanalizacionih cevi.
Nakon pregleda terena I rotoara, usmerite paznju na temelje I zidove. Pocnite oko otvora, ako postoji sleganje, onda verovatno postoje pukotine koje polaze iz coskova otvora, obino idu diagnalno od donjeg coska kuce a sredini. Ako je na kuci radjena teroizolacija fasade onda ove pukotine ce biti sakrivene I nece biti lako uocljive. U tom slucaju pogledaje tanke pukotie koje se mogu javljati oko otvora na delovima spojeva termoizolacije.
Drugi korak je svakako ulazak u podrum ako ga ima, ili u prizemlje ako nema podreuma.Proverite da li se na zidovima nalaze bilo kakve manje ili vece pukotine, pogotovu na serklazma iznad prozora gde se beton susrece sa opekom, obicno nepravilno nastavlja ka plafnu prema uglovima zida. Ako su unutra radena oblagana zidova I plafona gipskartonskim plocama, onda ce ovepukotiebiti nevidljive ili teze uocljive, pa je preporucljivo izvrsiti lasersko merenje vertikalnosti uglova zidova I horizontalnosti podva od zida do zida u velikoj sobi ili hodniku. Takodje pogledjte plocice u kupatilu da li postoje neke pukotine.
Nakon toga sledi vizuelni pregled instalacija struje. Pogledajte da li je azvodni ormar sa osiguracima menjan, da li na brojilu postoji plomba I td.
Naravno ovo vazi za kupce nekretnina,buduce I nove vlasnike.
U sledecm nstavku vse o detaljima utvrdjivanja nedstataka ili odklanjanjima poreecaja na noseciim delovma kuce ili stana.
Dragan
dsc_0943

dsc_1012

dsc_1002

dsc_0956

Post a Reply