ADAPTACIJA STANA ILI KUCE

0

Adaptacija i Renoviranje stana ili kuce

U kontekstu nase serije clanaka na temu Adaptacija i renoviranje stana nastavljamo sa osvrtom na neke od uobicajenih problema sa kojim se Investitor – vlasnik satana ili kuce susrece naj cesce u tom procesu.
U svetu je uobicajeno da vrednost nekretnine podraumeva organizaciono I kvalitativno I mterijalno reprezentovanje Celina u kuci ili stanu na :kuhinju kja treba da bude cca 20% , kupatila (za svaku spavacu sobu po jedno) cija pojedincna vrdnost neme da bude ispod 5% vrednosti nekretnine.
Kao sto se vidi iz predhodneinformacije jedan od kljucnih celina kuce ili stana predstavlja kuhinja, kako u finansijskom tako u estetsk funkcionalnom pogledu.
Naime kuhinja je fokalna tacka na koju se kupac nekretnine prvo koncentrise, posle dolaze ostali detalji u kuci.
Dakle, pored funkcionalnosti, prostornosti, izbora materijala , ukupne estetika resenja i prvi ustisak predstavljaju bitan faktor u odlucivanju kupovine- prodje nekretnine.
Iako je kod nas uvrezena navika da se nekretnina kupuje “za ceo zivot” u poslednje vreme se menja postepeno ova navika pa se porodice cesto odlucuju da prodaju nekretninu, kupovinom druge, za manje ovca a ostatak ostave u “siguricu” ili koriste za tekuce zivotne troskove.
Tokom prosle godine smo imali desetak kupaca koji su upravo na ovaj nacin resavali svoje stambenu dilemu tako sto su renovirali stan ili kucu, prodali je za znatno visu sumu, i svakako mgogo brze i lakse nego u oronulom stanju.
Ovakav pristup renoviranja stana ili kuce, formirao je novi pristup takozvanom “staging” process.

Ovaj proces podrazumeva da se renviranje kuce ili stana vrsi u onj dubini I intenzitetu koji odgovara potrebama postizanja najboljeg efekta prodaje I pretpostavlja da ce prvi utisak kupca nekretnine preovladati u odluci I u visini postgnute cene dati maksimalni efekat.
U ovom kontekstu je najbolje potraziti savet strucnjaka kji ce vam objasniti sve korake I troskove koji su u vezi pripreme za prodjau nekretnine. Svakako je najbolje napraviti 3D rendering koji ce pokazati novi izgled prosora a strucna naliza troskova ce vam dati odgovor a pitanje sta se isplati u krjanjoj konskvenci.
Dragan

Post a Reply