ADAPTACIJA STANA i IZBOR IZVODJAčA RADOVA

ADAPTACIJA STANA  i IZBOR IZVODJAčA RADOVA

Moj dobar prijatelj me koslutovao prilikom ideje o adaptaciji svog stana uz napomenu da mu je budžet vrlo ograničen  i da ne želi da potrosi vise nego što mora. Rekao sam mu okvirno kako se kreću cene pojedinih pozicija I da mu to bude vodilja u odabiru izvodjača radova.

Posle par dana me nazvao i oduševljeno saopštio da je našao majstora koji će to sve da uradi za upola cene od one koju je dobijao od drugih ponudjača. Izrazio sam svoju skepsu na moguće posledice na kvalitet  i da bude odbazriv I kontroliše radove svaki dan.

Posto sam bio zauzet poslom na gradilistu nisam imao prilike da obidjem i pogledam kako teku radovi kod mog prijatelja sve dok me nije sam pozvao da ima problem sa oticanjem vode iz kupatila I da mu ispod  tus kabine curi voda.

U svom životnom i random iskustvu sam se sretao sa množstvom raznih pristupa u rešavanjima odredjenih tehničkih problema i izazova.

Prvo što sam video ulaskom u kupatilo, je bio utisak opste aljkavosti izvedenih radova za moj ukus I standarde. Baterija na umivaoniku je bila  koso, cevi na bojleru su izlazile iz zida na raznim visinama, slivnik na podu kupatila je bio na cudnom položaju, plocice su bile dosta krive I u jednom ćošku gde su se susrele prilikom spoja kuaptilskih zidova je bio preveliki skok, čak za nekoliko centimetara. Cv iz tus kade je bila samo udenuta u odvodnu cev bez ikakave gumene manžretne koja bi sprečavala povrat vode ako je otok vode iz kade vel+ći nego sto cev može da primi (jer je malog prečnika)

Naime rešenje za ugradnju slivnika koje je predhodni “majstor” izmislio je vise nego neverovatno, Covek je ugradio poklopce slivnika preko cevi koje nemaju nikakvog slivnika ili čak nikakavog ni otvora u cevi preko koje c+su ugradjenje, v+cevovodi kanaliyacionih  tokova u kupatilu su ne povezani, sto zanči da voda iz kuhinje ne dolazi do magistralnog priključka odnosno vertikale I ne odliva se nigde, isti slučaj je bio I sa priključkom kade tuš kabine, ista je imala izvod Iz poda ali nigde dlaje taj prikljucak nije vodio!

Zašto se to dogodilo? Iz razgovora sa naručiocem, vlasnikom stana, sam shvatio da je pre toga imao ugovor sa odredjenim izvodjačem radova, regostrovanom firmom. Tokom izvodjenja radova se učinilo gadi da bi nastavak radova bio za njega logičniji I jeftiniji ako “zaobidje2 dotičnu firmu I dogovori dalji nastavak radova direktno sa majstorom koji te radove I izvodi za mnogo manju cenu nego ssto bi to platio po ugvpru prvobidtno izvodjaču radova. Kako je dotični majstor već imao odredjenu ugovornu obavezu prema toj firmi, trudio se da igra na dva gola. Žalio se “gazdi” da neije plaćen za svoj rad od firme pa se ulagivao gazdi za “bolji” aranžmani. Sklopljen je dogovor, I “majstor” je počeo da pravi “brza” rešenja, računajući na nesporazume koji će pproisteći na osnovu konflikta izmedju firme I gade.

Radovi su privedeni kraju. Počelo je da se o dvija klubko problema. Gada je primetio neke nesavrćšenosti u raovima a kasnije I ozbiljne problem u funkcionisanju instalacija, lose završne detalje I ne funkcionlanost nekih sanitarnih jedinica.

Suma sumarum, na lice mesta je izašao izvodjač I video radove koji mu se stavljaju na teret koji nisu bili predmet ugovora niti ponude, a koje je izveo “majsto” izvodjača, našta je reklamirao <gazda kao poziciju koju je izvela firma po ugovoru.

Na lice mesta je pozvan “mjastor” I u prisustvu sve tri strane se klubko razmotalo. Na kraju krajeva, problem je morao da rešava gada, sa novim izvodjačem radova jer su svi ostali dizali ruke od toga.

Naravoučenije: ne tražite po svaku jefitina rešenja jer će to biti preskupo tim pre ako se uzme u obzir sav material koji je utrošen u prvoj ugradnji, I naravno popravke I ispravke u drugoj fazi ako bude sreće da neko prihvati da to ispravklja, svakako ova ispravka je uvek dvostruko skuplja od same ugradnje.

Iz tog razloga je mnogo bolje  dva puta meriti pre nego što se odlučite da presečete

  • Category :
  • Type :