ADAPTACIJA STANOVA I  POSLOVNIH  PROSTORA

          

ADAPTACIJA STANA I  POSLOVNIH  PROSTORA

U nasem okruzenju se uvrezilo ne poverenje prema izvojdacima radova koje pociva na uverenju da ce izvodjac uciniti sve da “isfuserise” posao kako bi ostvario veci profit.

Iz tog razloga Narucioci-investitori , pokusavaju da “upecaju” izvodjace radova na racne nacine kako bi se “osigurali” da ce posao biti obavljen kvalitetno i profesionalno!

Na zalost u ovom poslu kao uostalom i svim drugim,profesionalci rade onako kako struka nalaze, a oni drugi pokusavaju da ulove u motnom kako se da i kada im stuacija dozvoli.

Naime, bio sam svedok “impresvnog” nalaza sta sve neko moze da uradi a da pri tome nema ni trunku grize savesti niti respekta prema poslu a kamoli prema klijentu.

Dolazeci na poziv kod jednog  klijenta nedavno, “da ima problem u kupatilu sa otokom vode iz kupatila”, sam krenuo od slivnka u podu kupatila pre svega. Moje iznenadjenje je bilo ne malo, kada sam video, da je “majstor” ugradio slivnik u podu kupatila a da prtom nije bio nigde povezan na odvodnu cev, samo je isekao otvor u plocici i stavio resetku sa gumenom klapnom odozdo, tako da se nije moglo videti sta je ispod.

Svakako ovo nisu.na srecu, tako cesti slucajevi, vec retkosti koje umeju da pokvare utisak i uporopaste zivot onima kojima je priredjeno.

Narucioci, koji renoviraju stan, se ceto trude da se informisu na razne nacine   kako bi bili u toku problematike i ispratili renoviranje i ulogu “nadzornog organa” kako treba.

Na zalost, ako izvodjac nema moralnih kocnica, kako nas narod veli ” nema obraza” onda niko ne moze da mu vidi pod rukama uvek, pa ako hoce uvek, moze naci nacina da “proturi” jeftino resenje ili material, ili cak preskoci nekoliko faza radnih procedura   i posao zavrsi u”recicama” pa posao izgleda “spollja gladac a  unutra jadac”.

Naravno, nikako ne treba blanko verovati svakome, ali ne vredi se muciti u pecanju svakog i po svaku cenu. Pre bih sugerisao da klijent upotrebi svoju intuiciju i uveri se kakav je to covek pre svega, pa onda i kako oni to rade.

Ako je covek karakter, onda drzi do sebe i svojih principa bilo da se radi o poslu ili van toga.

Ako  se ucini da neke stvari nisu bas kako treba, onda je kljent  verovatno u pravu i od toga treba bezati.

Teba traziti nekog ko uliva poverenje iima korektan i poslovan odnos. Dali je neko jeftiniji ili skuplji u prvom momentu to nema bas neku veliku vaznost za cenu posla na kraju.

Jeftino ume da bude i te kako skupo na kraju, kada posao izgleda ocajno a material potrosen!

Nije to redak primer i su srecemo se na zalost cesto sa pozivom da renoviramo vec renovirano!

Narano, niko ne voli da mu se iskazuje ne poverenje, ili da odete u prodavnicu materijala i sa novim “znanjem” odete kod izvodjaca i “objasnite” mu kako to treba da radi jer su vam to rekli u prodavnici….

Posle ovakvih nekoliko “saveta” se vam moze desiti da izvodjac raskine ugovor ili jos gore ako ga nemate potpisanog, se vise uopste ne pojavi kod vas u stanu.

Pa sta je onda najpametnije ciniti?

Nista,   poslusajte svoju intuiciju pa onda proverite kako je ponuda srocena, da l je sve opisano i navedeno ko i kada sta treba da ucini, kada se pocinje a kada zavsava, ako sve odgovara onda trazite zakljucenje ugovora u pisanoj formi.

  • Category :
  • Type :