Adaptacije i opremanje kuhinja

Kuhinje po meri

Kada postojeća kuhinja postane izvor ne-funkcionalnosti i visoke potrošnje energije, onda se promena postojeće opreme i nameštaja nameće kao prvi korak u planiranju adaptacije kuhinje. Dodavanje novog ruha u vidu novih zidnih pločica, novog poda i nove boje zidova, stvara atmosferu toplog doma.

Svakako da investicija u adaptaciju i opremanje kuhinje, pogotovu ako se spremamo da prodamo svoj stan ili kuću omogućava bržu i lakšu prodaju nekretnine. Svaka domacica sebe radije vidi “kod kuće” u stanu ili kući sa novom skladno dizjniranom i dobroopremljenom funkcionalnom kuhinjim i kupatilom – a prodajna cena može biti lakše opravdana ako su ove dve celine modernizovane i estetski funkcionalno uklopljene u stambenu celinu.U poslednje vreme, kuhinje po meri sve vise postaju izbor kod odlucivanja o nacinu uredjenja stana i kuce. Nas tim iskusnih dizajnera i odlicnih majstora su spremni da odgovore svim, i timnajvisim zahtevima kupaca. Brojni zadovoljni klijenti od Beograda preko Praga do Chicaga najviseg kvalteta su potvrda nase orientacije na kvalitet i pouzdanost u svakom pogledu.

Modernizacija kuhinjskog nameštaja i opreme

Kuhinja je srce svake kuće i istovremeno faktor koji određuje prodajnu vrednost kuće ili stana. U ovom poglavlju ćemo se osvrnuti na nekoliko stvari na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom planiranja i realizacije projekta adaptacije kuhinja. Nove podne obloge sa modernizovanim kuhinjskim nameštajem, novi kuhinjski aparati i uređaji, nova radna ploča najbolje od granite ili korijandera uvećava vrednost nekretnine i ispunjava san svake domaćice. Pre donosenja odluke o adaptaciji kuhinje potrebno je staviti na papir nekoliko osnovnih pitanja čiji odgovori nam pomažu da usmerimo svoja razmišljanja u pravcu modernizacije i adaptacije kuhinje.

Gde je u stanu ili kući locirana kuhinja? Ako je okrenuta prema istoku ili zapadu, možete izabrati tamnije tonove nameštaja i enterijera, ako je okrenuta severu preporučuju se svetliji tonovi kako bi ukupan izgled kuhinje pri manjem dnevnom svetlu delovao blistavije i čistije.

Uređenje kuhinjskog prostora

Kolika je površina kuhinje i da li postoji mogućnost da adaptacijom taj prostor uvećamo ili ga učinimo funkcionalnijim novim rasporedom?

Šta je potrebno uraditi u procesu adaptacije kuhinje i ko treba da uradi koje vrste poslova?

Da li ste dovoljno stručni i opremljeni da uradite deo radova u svojoj režiji i trošku kako biste smanjili ukupne troškove adaptacije kuhinje?

Uglavnom ukoliko možete da uradite deo poslova samostalno možete dobrim planiranjem uštedeti određena finansijska sredstva.

Profesionalno izvođenje radova

Naš je predlog da angažujete nekog profesionalnog izvođača radova iskusnog u oblasti adaptacija kuhinja da za vas pripremi projekat renoviranja kuhinje sa detaljnom specifikacijom i predračunom radova i opreme koju nameravate da promenite u kuhinji. Ovo je posebno važno kod izmeštanja ili zamene postojećih instalacija vodovoda, kanalizacije, gasa i električnih instalacija.

Pažljivim odabirom novih uređaja ćete uštedeti kasnije dosta na računima za gas i električnu energiju. Novi kuhinjski aparati su vrlo različiti u potrošnji struje i gasa, pa tako početna cena kod svakog od njih ima kasnije mnogostruko veće troškove korišćenja.

Estetska funkcionalnost kuhinje

Kod modernizacije kuhinjskih elemenata se može izvršiti samo zamena vrata pa se tako može postići delimična ušteda korišćenjem postojećih korpusa. Radne ploče imaju posebno mesto u vidnom polju i daju svoj pečat ukupnom utisku kuhinjskog enterijera. Tako na primer glamurozne granitne ploče mogu biti kako elegantne tako paktične u kuhinji i vrlo su uobičajene na zapadu, njihova cena je nešto viša, ali su dugovečne i lako se održavaju. Druga vrsta materijala koja je popularna kod radnih ploča je coriander, isporučuje se u raznim bojama sa izlivenom sudoperom. U poslednje vreme se dosta koriste razne vrste veštačkih mermera i granita.

U estetsko funkcionalnom delu je bitno izabrati lepo dekorisane pločice iznad ravne ploče između kuhijskih elemenata. Kod malih kuhinja preporučujemo izbor malih pločica kako bi vizuelno prostor delovao većim, u kombinaciji sa ukusno odabranom bojom zidova ceo kuhinjski enterijer upotpunjuje toplinu domaće atmosfere.

Osvetljenje ima posebno mesto, pravilno odabrano i instalirana svetla će uvećati sve što je lepo u enterijeru i prikriti eventualne manje glamurozne detalje.